Stilul de viata sanatos in perioada menopauzei

Definita din punct de  vedere medical, menopauza, reprezinta incetarea functiei ovariene, atat de secretie a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron) cat si a functiei ovulatorii, adica absenta timp de un an a menstruatiilor.

Insa, din punctul de vedere a femeilor ce se confrunta cu aceasta situatie, reprezentarea ei este mult mai complexa decat simpla definitie clinica. Menopauza este un proces normal biologic pentru fiecare femeie ce apare de obicei in jurul varstei de 45-50 de ani, dar poate aparea si mai devreme sau mai tarziu ce vine la pachet cu o avalansa de simptome:

  • bufeuri
  • transpiratii abundente
  • anxietati sau depresii
  • libido scazut
  • crestere in greutate
  • si multe alte situatii ce pot afecta calitatea vietii.

Menopauza nu este o boala sau o perioada de final in viata unei femei.  Acest proces normal este pur și simplu o etapa, care trebuie sa fie gestionata corespunzator din toate punctele de vedere (medical, psihologic, al stilului de viata).

Dacă unele alimente sunt de un real folos, altele pot favoriza aparitia simptomelor neplacute cum ar fi bufeurile, cresterea in greutate sau chiar proasta calitate a somnului.

Alimente de evitat sau limitat

Produsele rafinate

Limitarea produselor rafinate ce contin zahar (produse de patiserie, dulciuri, produse de panificatie din faina alba) este un obicei ce trebuie implementat. Se recomanda ca produsele ce contin zahar adaugat sa reprezinte maxim 10% din totalul de calorii zilnice.

Alcoolul si cofeina

Consumate in exces, aceste produse pot favoriza aparitia bufeurilor si pot perturba somnul mai ales daca sunt consumate inainte de culcare.

Sarea in exces

Scaderea estrogenului creste riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala. Reducerea aportului de sodiu poate ajuta la reducerea acestui risc.

Stilul de viata sanatos

Alimentatia

Fructe și legume  – Odata cu inaintarea in varsta necesarul nostru caloric zilnic scade. Fructele si legumele sunt surse bogate de vitamine si minerale, fibre si antioxidanți. Daca la fiecare masa  ne asiguram ca jumatate din farfurie sa contina vegetale proaspete, ne putem asigura un aport caloric mai scazut dar si nutrientii necesari bunei functionari.

Proteine de calitate – Pierderea masei musculare, cresterea nivelului de masa grasa din organism si osteoporoza reprezinta o parte din posibilele efecte generate de menopauza.  Aportul suficient de proteine de calitate poate avea efect protector.  Alimentele bogate in proteine ​​includ ouale, carnea, pestele, leguminoasele si produsele lactate. In plus, daca nu reusiti sa va atingeti necesarul proteic zilnic puteti consuma pure proteice.

Carbohidrați compecsi(buni) – Chiar daca este necesar un aport caloric mai scazut, asta nu inseamna ca trebuie sa excludem carbohidratii pentru ca acestia reprezinta principala noastra sursa de energie.

Cerealele integrale sunt bogate in nutrienti, inclusiv fibre si vitamine B, cum ar fi tiamina, niacina, riboflavina si acidul pantotenic

Alimente recomandate: orez brun, painea si pastele integrale, orz, quinoa, cartofii dulci.

Sportul 

Activitatea fizica este o componenta esentiala ce nu poate fi neglijata. Nu se poate spune ca ai un stil de viata sanatos daca nu faci miscare. Asa ca dacă nu vrei sa mergi la o sala de sport, incearca sa fii activa: fa plimbari zilnice, gaseste-ti pasiuni ce implica miscarea cum ar fi: mersul pe bicicleta, inotul sau drumetiile.

 

Menopauza a fost pana nu de mult un subiect tabu, exclus din orice discutie, de parca nu ar fi normal sa existe. Adevarul este ca menopauza este o situatie la fel de normala ca pubertatea, sarcina sau orice alt proces fiziologic normal ce se intamplă in corpul unei femei.

 

Drd. Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
https://integraviva.com/
0744676355 

 

Facebook
YouTube
LinkedIn
X
Add to cart