Meniul zilelor de vara

Meniul zilelor de vară – ce trebuie să mănânci în funcție de necesitățile pe care le are organismul în sezonul cald

În sfârșit a venit momentul zilelor calde de vară când ne bucurăm de natură și de toate bunătățile pe care ni le oferă.

Nevoile organismului nostru sunt diferite în timpul verii față de cele pe care le avem atunci când temperaturile  de afară sunt scăzute. Dacă iarna trebuie să ne alimentăm corespunzător pentru a rezista temperaturilor scăzute, vara este necesar să prevenim letargia provocată de căldura excesivă, dezhidratarea și să ne protejăm împotriva arsurilor provocate de razele UV.

Alimentația sănătoasă ne este și de această dată un aliat de folos pentru menținerea sănătății și a stării de bine.

Ce alimente trebuie consumate în sezonul cald?

Legume

Fasole verde  sau galbenă păstăisusține sănătatea tractului intestinal și este bine tolerate chiar și de persoanele u sidrom de colon iritabil.

Castraveți- conțin o cantitate mare de apă, așa că e perfect pentru hidratare într-o zi toridă de vară. Conțin magneziu, potasiu și mangan. Pentru a profita la maximum de acești nutrienți este indicat consumul castravetelui cu coajă.

Dovlecei- conțin fibre numite pectine ce s-a demonstrat că scad nivelele colesterolului din sânge, protejând sănătatea inimii.

Aceste legume încorpora în salate proaspete și hrănitoare, supe și ciorbe răcoroase, souteuri delicioase servite lângă preparate din carne, pește, brânzeturi sau de ce nu variante vegetale cum ar fi tofu. Vă recomandăm să le consumați la fiecare masă principală și chiar uneori la gustări.

Fructele

Pepene roșu sau lubenița- are în conținut o cantitate mare de apă  dar și nutrienți.De asemenea, conține licopen, care protejează celulele pielii de daunele provocate de razele UV.

Mure- conțin potasiu, magneziu, calciu și vitaminele A, C și E. Sunt, de asemenea, o sursă sănătoasă de antociani, un antioxidant puternic

Afine- conțin potasiu și vitamina C și reduc inflamația din organism, ceea ce le face alegerea de top a medicilor și nutriționiștilor.

Le puteți servi ca și gustare în loc de dulciuri sau le puteți integra în deserturi cum ar fi tartele sau înghețata preparată în casă limitând cantitatea de făină și zahăr.

Evitați așa zisele ”cure” de fructe în ideea vitaminizării. O cantitate prea mare de fructe servită zilnic nu aduce beneficiile dorite, organismul tău știe exact cât are nevoie iar excesul este dăunător indiferent dacă vorbim de alimente ”bune” sau ”rele”.

 

Apa

Vara simțim nevoia mai tare de a bea lichide. Alege apa în detrimentrul sucurilor (chiar și naturale) sau a altor băuturi. Pentru un plus de antioxidați adaugă în apă plante aromatice, de exemplu mentă,  lămâie, castraveți sau alte fructe ce imbunătățesc gustul.

Vara, piețele locale abundă în fructe, legume, plante aromatice cultivate în tara noatră. Să consumi alimente produse în zona ta, să încurajezi producția agriculturii locale sustenabile, nu doar că îți aduce beneficii personale dar vei sprijini și comunitatea din care faci parte.

 

Drd. Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
https://integraviva.com/
0744676355 

 

Facebook
YouTube
LinkedIn
X
Add to cart