Cand vorbim despre alimentatie ne gandim automat la silueta sau la sanatate. Dar te-ai gandit vreodata ca felul in care mananci iti influenteaza starea de spirit?
Conexiunea dintre sanatatea mintala si alimentatie este o tema de interes mai ales in ultimii ani si este subiectul unor numeroase cercetari stiintifice.
Posibile conexiuni intre nutritie si starea de spirit
Nutrienti cheie
O alimentatie haotica ce contine in mare parte doar produse procesate, rafinate poate duce la deficiente de vitamine si minerale. Nivele scazute de zinc, Fier, complexul de vitamine B, Magneziu, vitamina D, acizii grasi Omega 3 au fost asociate cu lipsa de energie si depresie. Fiecare nutrient are un rol in organismul nostru ai bineinteles ca influenteaza si starea de spirit.
Conexiunea intestin-creier – o relatie bidirectionala
Rolul microbiomului intestinal are influente impresionante asupra sanatatii noastre. Acest subiect abia acum incepe sa prinda contur in concluziile studiilor din ultimii ani si cercetarea este abia la inceput in acest domeniu.
Neurotransmitatorii implicati in depresie si fericire, cum ar fi serotonina, se gasesc si in intestin; 90% din serotonina este produsa in tractul digestiv si nu in creier. Multe antidepresive actioneaza prin cresterea nivelelor de serotonina. Oamenii de stiinta au descoperit ca bacteriile intestinale produc multi alti neurotransmitatori, cum ar fi dopamina, norepinefrina, acetilcolina care sunt critici pentru starea de spirit, anxietate, concentrare, recompensa si motivatie. Microbiomul intestinal poate provoca modificari in modul in care reactioneaza creierul nostru.
Esti ceea ce mananci
Si nu este doar o expresie cliseica, corpul nostru este asemenea unei masini si are nevoie de combustibil (alimente) de calitate pentru a functiona la cote maxime.
Ce alimente ar trebui sa consumam pentru a ne sustine sanatatea psihicului?
Inainte de a nominaliza tipurile de alimente ce contin nutrienti cheie pentru sanatatea noastra emotionala, este necesar sa stim ca avem nevoie de un program alimentar organizat in fiecare zi.
Ordinea alimentara este importanta pentru ca organismul are nevoie sa fie hranit prin mese organizate de-a lungul zilei si adaptate programului pe care il avem.
Grasimi sanatoase – pestele gras cum ar fi exemplul somonului sau scrumbia contine cantitati mari de acizi grasi Omega 3
Ciocolata neagra – este bogata in multi compusi care stimuleaza starea de spirit. Si lasand deoparte substantele chimice ce provoaca reactii implicate in comportamentul nostru, ciocolata este un produs care prin gust si textura ne aduce clar bucurie. Atentie doar la calitatea ei si la cantitate.
Probioticele – muraturile cu sare sau kefirul sunt produse fermentate. Procesul de fermentatie permite bacteriilor vii sa transforme zaharurile in alcool si acizi. In timpul acestui proces, sunt create probioticele. Aceste microorganisme vii sustin existenta cresterea bacteriilor sanatoase din intestin, iar sanatatea microbiomului influenteaza starea noastra psihica.
Nucile – sunt surse excelente de zinc si seleniu, minerale implicate in buna functionare a creierului nostru.
Nu exista un singur aliment ce ne poate asigura o stare mai buna psihica, insa un stil de viata sanatos poate fi un aliat de nadejde in sustinerea sanatatii.
Drd. Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
https://integraviva.com/
0744676355