Dieta Antiaging – Cum ne influenteaza alimentatia procesul de imbatranire

Ceea ce se regaseste in farfuria ta zilnica are impact asupra imaginii pe care o vezi in oglinda. Si aici nu ne referim doar la silueta, ci vorbim si de felul in care arata pielea ta.
Cercetarile din domeniul esteticii medicale si a dermatologiei au luat amploare in ultima decada. Au aparut noi tehici inovative de indepatare a urmelor lasate de trecerea anilor pe pielea noastra. Doar ca toate aceste procedee au nevoie de sustinere, iar sustirea vine din interiorul nostru, mai exact din felul in care ne asiguram nutrientii necesari organismului nostru.

Ce ne imbatraneste pielea?

Procesul de imbatranire a pielii este cauzat de o combinatie dintre factorii intrinseci cum ar fi nivelurile hormonale, metabolismul endocrin, structura noastra genetica, etc si  factorii externi reprezentati de radiațiile ultraviolete (UV)  datorate  expunerii neprotejate la soare ,fumatul , hiperkinezia musculară (miscarile excesive ce tin de expresivitate) – (ridurile de expresie) si nivelul micronutrienilor din organism.
Imbatranirea se caracterizeaza prin acumularea de leziuni macromoleculare in interiorul celulelor, capacitatea afectata a celulelor stem de a promova regenerarea tesuturilor.

Dieta – o componenta importanta a preventiei

Mancarea este fundamentul vietii noastre, iar dieta este principala modalitate prin care organismul poate obtine substantele necesare pentru refacere si intretinere. 
Stiinta moderna a dovedit ca un dezechilibru in nutritie si obiceiurile alimentare nesanatoase sunt cauze importante ale imbatranirii pielii.

 

Pasi în abordarea nutritionala antiaging

Nutrienti cheie  

  • Antioxidati ce au capacitatea de a combate efectele nocive ale radicalilor liberi cum ar fi ierburi aromatice, fructe inchise la culoare si ceai verde
  • Grasimi antiaging (acizi PUFA, MUFA) –  provenite din nuci, seminte, avocado, ulei extravirgin de masline
  • Alimente pre si probiotice – ce au actiune asupra microbiotei
  • Reduceti consumul de zahar adaugat – consumul excesiv de produse ce contin zahar duce la imbatranire pentru ca nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora colagenul din piele  ce duce la pierderea elasticitatii.
  • Limitati zaharurile adaugate in dieta dvs. si inlocuiti glucidele rafinate procesate cu carbohidrati integrali  cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele. De asemenea, evitați grasimile, precum si alimentele prajite.
  • Consecventa – comportamentul alimentar adecvat  este o solutie pe termen lung ce trebuie urmat zi de zi. Poate nu se vad efectele imediat, insa  in timp, rezultatele, pot intretine un aspect ingrijit al pielii.

Inca nu s-a descoperit secretul tineretii vesnice si poate nici nu ni-l dorim dar cu grija fata de sanatatea noastra, putem incetini procesul de imbatranire si ne putem bucura de un aspect placut al pielii la orice varsta.

Drd. Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
https://integraviva.com/
0744676355

Facebook
YouTube
LinkedIn
X
Add to cart