Colesterolul si boala cardiaca. Cum ne influenteaza alimentatia?

Cu siguranța am auzit măcar odată pe cineva care este ingrijorat de nivelul crescut al colesterolului din sânge, asta dacă nu ne-am confruntat chiar noi cu această problemă.

Dar ce este colesterolul și cum ne influențează sănătatea?
Colesterolul este o moleculă de natură lipidică produsă de organism dar care există și în unele alimente. Organismul tău are nevoie de el pentru structura fiecărei celule, producția de hormoni și vitamina D. Pe scurt…supraviețuirea nu ar fi posibilă fără colesterol.

Când vorbim de colesterol în relație cu sănătatea inimii, ne referim de fapt la lipoproteine- structurile care transportă colestetolul în sânge. Acestea sunt formate din grăsimi (lipide) și cele mai relevante pentru sănătatea inimii sunt lipoproteinele cu densitate mică (LDL) și lipoproteinele cu densitate mare (HDL)

LDL cuprinde 60-70% din totalul lipoproteinelor din sânge și este responsabil pentru transportul particulelor de colesterol în întregul corp.Este adesea denumit colesterol „rău”, deoarece a fost legat de ateroscleroză sau de acumularea plăcii în artere.A avea mult colesterol transportat de lipoproteinele LDL este asociat cu un risc crescut de boli de inimă. De fapt, cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât este mai mare riscul.

HDL preia excesul de colesterol din tot corpul și îl duce înapoi în ficat, unde poate fi utilizat sau eliminat.Unele dovezi indică faptul că HDL protejează împotriva acumulării plăcii în interiorul arterelor. Este adesea denumit colesterol „bun”, deoarece colesterolul transportat de particule HDL este asociat cu un risc scăzut de boli de inimă . Alimentația influențează în mod clar nivelele colesterolului din sânge, dar cantitatea de colesterol din sânge față de cantitatea din alimentație reprezintă două lucruri diferite.

Teoriile privind dieta complementară tratamentului, au stârnit numeroase controverse de-a lungul anilor, daca la începutul anilor 1960, recomandările impuneau eliminarea alimentelor cu conținut natural de colesterol cum ar fi ouăle sau produsele lactate, recomandările actuale dietetice susțin că în majoritatea cazurilor aceste alimente au efecte modeste asupra colesterolului din sânge, iar contribuția majoră o are tot intregul comportament alimentar. Deci, nici vorbă de alimente interzise, ci de păstrarea unei greutăți normoponderale și un echilibru în alimentație

Si totuși… ce ne ajută în menținerea în limite normale a colesterolului?
Pe lângă un stil de viața echilibrat, menținerea unei greutați potrivite, sport și diminuarea stresului, există câteva aspecte demonstrate științific prin studii clinice, care introduse în stilul nostru de viața de zi cu zi ne pot fi de real folos

Fibre solubile
Fibrele solubile se găsesc în cantități mari în fasole, leguminoase, cereale integrale, in, mere și citrice. Consumul regulat de fibre solubile este asociat cu o reducere de 5-10% atât a colesterolului total, cât și a colesterolului LDL „rău”.

Condimentele
Usturoiul, curcuma și ghimbirul sunt deosebit de eficiente la scăderea colesterolului atunci când sunt consumate în mod regulat. În plus față de scăderea colesterolului, ierburile și condimentele conțin antioxidanți care împiedică oxidarea colesterolului LDL, reducând formarea plăcilor în artere

Dieta mediteraneană
Dietele mediteraneene sunt bogate în alimente sănătoase ca uleiul de măsline, fructe, legume, nuci, cereale integrale și pește și sărace în carne roșie procesată, alimente cu multe grăsimi și zahăr în exces.

Cercetările au arătat că urmarea unei diete în stil mediteranean reduce riscul de boli de inimă cu până la 52% și riscul de deces cu până la 47% atunci când este urmată pe termen lung.

Facebook
YouTube
LinkedIn
X
Add to cart