Astăzi, aproape unul din patru copii și adolescenți din țările dezvoltate sunt supraponderali sau obezi. Greutatea nepotrivită poate crea posibilitatea dezvoltării unor probleme grave de sănătate, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și astm. Obezitatea infantilă are, de asemenea, un impact emoțional. Copiii supraponderali au deseori probleme de integrare,de a practica diferite sporturi și activități, iar aceste aspecte ii pot aduce scăderea stimei de sine, imagine corporală negativă și chiar depresie.
În aceste cazuri, ca părinte, este normal să te simți copleșit sau neajutorat. Dar vestea bună e că există multe metode pentru a vă ajuta copilul. Diagnosticarea precoce a problemelor de greutate și a obezității poate reduce riscul copilului de a dezvolta anumite afecțiuni, iar corecția greutății poate fi ușor de obținut. Prin implicarea întregii familii, puteți rupe ciclul problemelor cu greutatea și obezitatea, puteți spori sănătatea fizică și mentală a copilului și îi puteți ajuta să stabilească o relație sănătoasă cu mâncarea, ce va dura toată viața.
Cum imi dau seama dacă copilul meu are probleme de greutate?
Copiii cresc în ritmuri și momente diferite, deci nu este întotdeauna ușor să vă dați seama dacă greutatea este nepotrivită. Indicele de masă corporală (IMC) folosește măsurători de înălțime și greutate pentru a estima starea de greutate. Cu toate acestea, deși IMC este de obicei un indicator bun, NU este o metodă de măsurătoare a compoziției corporale și poate fi chiar înșelător în momentele în care copiii se confruntă cu perioade de creștere rapidă.
Dacă copilul tău are un IMC peste limitele normale, consultă un specialist în nutriție pentru a-i determina compoziția corporală și a stabili dacă acesta are o greutate corespunzătoare.
Cauzele problemelor de greutate
Înțelegerea modului în care copiii devin supraponderali este un pas important către întreruperea ciclului. Majoritatea cazurilor de obezitate infantilă sunt cauzate de mâncatul excesiv și lipsa mișcării. Copiii au nevoie de suficientă hrană pentru a susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Dar atunci când consumă prea mult se instalează creșterea greutății.
Cauzele problemelor de greutate la copii pot include:
- Lipsa programului alimentar, copilul mănâncă oricând și oricât;
- Lipsa implicării părinților în meniul copiilor;
- Acces ușor la fast-food;
- Porții de mâncare prea mari, atât în restaurante, cât și acasă;
- Se consumă consumă cantități uriașe de zahăr în băuturile îndulcite sau ascunse în alimente;
- Timp puțin petrecut pentru jocuri active, în aer liber în favorea orelor nelimitate petrecute în fața televizorului , jocurilor video etc;
- Multe școli își elimină sau reduc programele de educație fizică.
Soluția acestei probleme este implicarea întregii familii în rezolvarea ei
Obiceiurile sănătoase încep de acasă. Cel mai bun mod de a lupta sau preveni problemele legate de greutate a copilului este de a implementa un stil de viață sănătos întregii familii. A face alegeri alimentare mai bune și a deveni mai activ va aduce beneficii tuturor, indiferent de greutate.
De asemenea, puteți avea un impact uriaș asupra sănătății copiilor dvs., implicându-vă în detaliile vieții lor. Petrecerea timpului alături de ei – discutând despre activitățile de peste zi, jucându-vă, citind, gătind – contribuiți în creșterea stimei de sine.
Apelează la ajutor specializat
Internetul e plin de sfaturi despre cum să scazi în greutate. Doar că aceste sfaturi pot pune în pericol chiar și sănătatea unui adult, așa că aplicarea lor în cazul copiilor e exclusă. Mergeți la un specialist cu studii în nutriție ( nutriționist dietetician sau medic), persoanele neavizate nu au competența de a face intervenții nutriționale dedicate copiilor.
Colaborarea cu un specialist poate presupune efectuarea unui set de analize de sânge și alte investigații medicale dacă este cazul. După efectuarea acestora se stabilește protocolul nutrițional, se urmărește scaderea în greutate prin monitorizarea compoziției corporale și multe alte aspecte ce le ve-ți stabili impreună.