De sărbători ne adunăm împreună cu cei dragi în intimitatea caselor noastre, ne bucurăm unii de alții , ne facem cadouri și bineînțeles …..mâncăm, iar mesele festive sunt încărcate de preparate delicioase.
Nu e de mirare că e o adevarată provocare să nu te îngrași în această perioadă mai mult decât oricând în restul anului.
În medie, avem tendința de a lua în greutate circa un kilogram în fiecare an și potrivit unor studii, acest lucru se întâmplă în perioada sărbătorilor sau a concediilor.
Un kilogram în plus pe an pare nesimnificativ, dar odată cu trecerea timpului, o greutate neglijată ne poate crea adevărate probleme atât estetice dar și de sănătate.
Iar procesul pierderii în greutate se dovedește de multe ori mai anevoios decât cel al prevenției.
E clar că în acest articol nu o să vă recomand să nu mâncați preparatele delicioase de sărbători ci mai degrabă o să vă expun câteva reguli simple ce au menirea de a vă reduce riscul de a crește în greutate.
Hai să vedem ce putem face!
Păstrează un program alimentar: chiar dacă alimentația este diferită, pastrează aceași frecvență a meselor ca în restul anului. Ideal e să ai 3 mese principale zilnic. Evită sau limitează gustările.
Redu grăsimile: poți înlocui sursele acestora ori le redu-le cantitatea. De exemplu poți înlocui smântâna cu iaurt grecesc sau poți folosi o cantitate redusă din acest produs.
Fii activ: încearcă să faci minim 5000 de pași zilnic, o mică plimbare prin aerul rece dar plin de farmec al zilelor de iarna nu face rău nimanui.
Alege alimente naturale: dacă mănânci cozonaci sau prăjituri , asigură-te ca acestea să fie de bună calitate, pregătite cu ingredient naturale.
Folosește zahăr cu măsură: dacă nu ești obișnuit cu înlocuitorii zahărului nu începe acum să faci prăjiturile de Crăciun cu ștevie. Mai bine pregătește aceste preparate cu jumătate din cantitatea de zahăr recomandată în rețetă.
Focusează-te pe ce și mai ales pe cât mănânci: nu practica alte activități în timpul mesei pentru că îți distrag atenția de la senzația de sațietate.
Savurează dar nu suplimenta: ai mâncat o porție din sarmale , caltaboși, tobă sau alte bunătați! Foarte bine! Dar limitează-te la o porție pentru o masă, nu mai adăuga suplimentare.
Nu uita de legume: adaugă legume proaspete sau gătite ușor fiecărui preparat.
Învață să spui Nu: dacă nu dorești să mai mănânci nu e o rușine sau o jignire să spui un nu cu blândețe, chiar dacă gazda insistă.
Crăciunul este și despre mâncare dar și despre emoție, căldură, echilibru și iubire.
Sărbători cu pace și liniște!