Hai să recunoaștem : să ai un stil de viață sănătos presupune organizare și disciplină, iar aceste aceste aspecte sunt câteodată greu de atins în tumultul vieții cotidiene. Sportul este o componentă estențială când vine vorba de un stil de viață sănătos, dar, alimentația este pilonul de sprijin.
Nutriția adecvată prin alimente ne poate oferi energia și recuperarea necesară înainte și după antrenament. Organismul nostru este o mașinărie ce are nevoie de combustibil pentru a funcționa la capacitate maxima. Desigur, pe lângă ce mâncăm este la fel de important și când mâncăm.
Dar hai să vedem cum trebuie să arate meniul nostru înaintea și după efectuarea exercițiilor fizice :
Ce mâncăm înainte de antrenament?
Dacă nu te alimentezi corespunzător înainte de antrenament te vei simți lipsit de energie și nu vei da randament, mai mult decât atât, riscul de a te accidenta e mai mare. Înainte cu două ore de antrenament poți lua o masă ce conține carbohidrați și proteine, de exemplu o porție de paste cu carne de pui și legume îți asigură energia necesară. Dacă nu ai avut timp de o masă și ești pe fugă, poate tocmai ai ieșit de la birou, poți lua înainte cu 30 de minute o gustare plină de energie ce constă într-un baton de cereale și un fruct.
Ce trebuie să întelegi e că ai nevoie de carbohidrați. Carbohidrații sunt furnizorii principali de energie. Aceștia se descompun în glucoză, ce intră în celulele noastre musculare și ne oferă combustibilul necesar pentru a efectua exercițiile la capacitatea noastră maximă.
Pe durata antrenamentului…
Hidratarea este foarte importantă. Ai grijă să te hidratezi chiar înainte de a te îndrepta spre sala de sport. Scopul este de a minimiza deshidratarea – care poate provoca energie scăzută și crampe musculare sau spasme. De asemenea, ar trebui să încercați să rămâneți hidratat pe tot parcursul antrenamentului. Încercați să beți apă la fiecare 15 până la 30 de minute de activitate fizică intensă, mai ales dacă transpirați abundent sau dacă vă antrenați într-un mediu cu temperaturi ridicate.
Ce mâncăm după antrenament?
De multe ori, masa de după antrenament e neglijată, în speranța de a slăbi mai repede. Acest lucru e unul greșit pentru că musculatura are nevoie de refacere și refacerea se face tot cu ajutorul alimentației.
Masa de după antrenament trebuie să conțină proteină usor digerabilă. Ouăle, iaurtul grecesc , carnea albă slabă ca puiul sau peștele alături de carbohitrați complecși ca : quinoa sau orez brun ce au rolul de a reface nivelele de energie sunt potrivit de consumat. Ai doar grijă să nu consumi cantități mari de mâncare pentru a nu-ți tulbura buna funcționalitate a sistemului digestiv, mai ales dacă te antrenezi seara.
Hidratează-te! E important să înlocuiești fluidele pierdute în timpul antrenamentului, așa că nu uita să bei apă!
Sportul e ideal pentru corp și minte. Nutriția adecvată face ca sportul să aibă efectul maxim asupra sănătății noastre!
Spor la mișcare!