A venit Primavara! Este probabil cel mai așteptat anotimp, perioada în care natura învie după iarna luuungaaa de care vrem să uităm cât mai repede.Pe lângă soare, veselie și ghiocei ne bucurăm și de alimentele de sezon pline de vitamine ce ne mențin sănătatea.
Sătui de legumele congelate, conservate sau rădăcinoasele de peste iarnă, alimentele de primăvară sunt ca o gură de aer proaspăt. Chiar dacă avem acces la piața globală unde avem găsim alimente din orice colț al acestei planete, este indicat să consumăm întotdeauna alimente din sezonul în care ne aflăm.
Perioada pandemică cu care ne confruntăm ne-a facut mult mai atenți la sănătatea noastră și la ceea ce mâncăm – știm doar că imunitatea noastră este susținută de sistemul nostru digestiv.
Primăvara ne duce cu gândul la curățenie și poate din acest motiv, în această perioadă auzim tot mai des noțiunea de detoxifiere a organismului.Ne sunt puse la dispoziție numeroase diete ce promovează conceptul de eliminare a toxinelor și se bazează de obicei pe consumul exclusiv de alimente de origine vegetală.
Sunt eficiente programele de detoxifiere?
În momentul de față nu există nicio dovadă științifică ce atestă eficacitatea unei diete de detoxifiere. Organismul nostru are particularitatea de a se detoxifia prin prin uneltele proprii: acestea sunt ficatul, rinichii (urina), sistemul limfatic, glandele sudoripare (transpirația), colonul (intestinul gros, prin scaun). Dacă nu ar face acest lucru sănătatea noastră și chiar viața ar fi puse în pericol.
Cu siguranța că ceea ce mâncăm ne ajută sau ne îngreunează acest proces, însă dieta noastră ar trebui să conțină alimente sănătoase și vitaminizante zilnic, nu doar pe o perioadă limitată.
Meniul de primăvară
Este o perioadă bună de vitaminizare și hidratare care ne susține sănătatea sistemului digestiv și a întregului organism.
Ridichile, loboda, leurda , ceapa verde, urzicile sau spanacul sunt vegetale care conțin antioxidanți și vitamine ce ne asigură buna funcționare a organismului. Putem integra aceste alimente în salate , supe sau garnituri alături de carne slabă, pește sau brânzeturi cu conținut scăzut de grăsime.
Dacă dorim o perioadă de repaos privind consumul de proteină animală, putem opta pentru 2 zile pe săptămână de alimentație exclusiv vegetală.
Alimentația sănătoasă trebuie să fie un proces continuu și nu trebuie privită ca o perioadă limitată. Organismul nostru are permanent nevoie de nutrienții necesari unei bune functionări. Acești nutrienți îî găsim în alimente din toate grupele alimentare. Pe lângă alimentație sănătoasă, avem nevoie de odihnă prin somn de calitate, evitarea sedentarismului și o stare psihică bună.
O primăvară cu vitamine, veselie și sănătate!
Drd Liana Conțiu – Nutriționist Dietetician Clinic
IntegraViva Center SRL