Viata unei femei este o calatorie. Fiecare varsta are frumusetea ei si nevoiele caracteristice. Un lucru e sigur, avem nevoie sa ne sustinem sanatatea indiferent de cati ani ne arata buletinul.
Si cum alimentatia este unealta principala in sustinerea sanatatii, trebuie sa stim ca nevoile corpului sunt diferite si trebuie sa ne hranim in functie de etapa vietii pe care o traversam. Hormonii, musculatura, densitatea osoasa sunt doar cateva din procesele organismului nostru care se schimba de la un deceniul la altul.
A te hrani sanatos inseamna a avea grja de corpul tau incercand sa previi aparitia unor dezechilibre ce iti pot pune sanatatea in pericol.
La 20 de ani
Cine nu zambeste cand se gandeste la cat de simpla era viata la 20 de ani? Totul era mai usor atunci, orice durere trecea cu rapiditate iar kilogramele in plus nu erau atat de incapatanate daca faceai ceva in privinta lor, pentru ca metabolismul functiona cu ageritate.
Pe ce trebuie sa te concentrezi?
Daca ai 20 de ani, cel mai important aspect este sa iti construiesti o rutina a meselor; crede-ma, imi vei multumi pentru acest sfat peste cativa ani. Daca te obisnuiesti de pe acum sa iti organizezi programul alimentar intr-un mod disciplinat, mai tarziu, cand poate orarul tau va fi aglomerat, iti va fi usor sa iti pastrezi rutina pe care te-ai obisnuit sa o ai. Asadar, concetreaza-te sa iti creezi o disciplina in care nu ratezi nicio masa principala.
La 30 de ani
In aceasta decada a vietii, femeile sunt concentrate pe cariera, pe conceperea sau cresterea copiilor si bineinteles, nu uita de viata sociala. Este acea perioada a vietii cand facem de toate si incercam sa le facem pe toate cat mai bine. Doar ca metabolismul incepe sa fie mai lent, iar procesul de imbatranire este inceput deja.
Pe ce trebuie sa te concentrezi?
Alege carbohidrati de calitate. Una din marile greseli ale femeilor la aceasta varsta este sa excluda aceasta grupa de alimente in speranta ca nu vor acumula kilograme, sau chiar vor slabi. Gresit! Ai nevoie de ei pentru a avea energie. Alege surse sanatoase, ce contin fibre, cum ar fi cerealele integrale, cartofii sau orezul brun.
Acidul folic este un alt nutrient cheie important la aceasta varsta mai ales daca exista planuri pentru o viitoare sarcina. Se gaseste cu abundenta in vegetalele cu frunze verzi.
La 40 de ani
La aceasta varsta femeile se cunosc, stiu cat de importat este sa se iubeasca si stiu ce e mai bine pentru ele. Pentru unele, aceasta varsta reprezinta un nou inceput, se decid sa-si schimbe jobul. Asa ca nu e de mirare ca sprijinul organismului e imperios.
Nivelele estrogenice scad, se poate instala menopauza iar metabolismul e tot mai lent
Pe ce trebuie sa te concentrezi?
Masa musculara incepe sa scada si este necesar sa ai un aport adecvat de proteine. Sursele proteice ideale sunt alimentele de origine animala. Alege carne slaba de pui, curcan , peste dar si branzeturi sau oua.
Antioxidantii reduc efectele nocive aduse de radicalii liberi ce au impact asupra procesului de imbatranire. Consuma fructe de culoare inchisa cum ar fi murele sau afinele, legume cu frunze verzi si ciocolata neagra cu un continut de peste 75% Cacao.
La 50 de ani si peste
Potrivit studiilor viata nu mai e atat de stresanta dupa aceasta varsta. Si ce e mai bun decat linistea si savurarea vietii?!
Pe ce trebuie sa te concentrezi?
Necesarul caloric este mai scazut in aceasta etapa a vietii asa ca evita alimentele ce au o densitate calorica mare. Concentreaza-te pe alimente ce au proprietati antiinflamatorii cum ar fi usturoiul, turmericul, fructele de padure.
O alta componenta esentiala pentru o viata sanatoasa valabila la orice varsta este activitatea fizica. Sportul ne mentine sanatosi, plini de energie si ne sustine si sanatatea.
Mancati sanatos, faceti miscare si bucurati-va de fiecare varsta pe care o aveti!
Drd. Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
https://integraviva.com/
0744676355