Acneea vulgara este o afectiune a pielii ce determina aparitia comedoanelor (cosurilor). Manifestarea ei este de obicei pe fata, piept si spate. Apare de-a lungul vietii la 80% din populatia de toate varstele. Desi nu este periculoasa, efectele acesteia pot lasa cicatrici inestetice la nivelul pielii si poate afecta bunastarea emotionala.
Cauzele ce duc la aparitia acesteia sunt complexe si multifactoriale. Predispozitia genetica, fluctuatiile hormonale care duc la productia in exces de sebum din glandele sebacee, inflamatia, hiperkeratinizarea foliculară si colonizarea bacteriana pot fi factori declansatori.
Femeile se confrunta, de asemenea, cu acnee la varste mature , aparitia este legata de fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii sau inainte de menopauza.
Tratamentul
Tratamentul acestei afectiuni se face doar la recomandarea medicului dermatolog. Orice alte strategii de tratament sau interventii cosmetic efectuate fara acordul specialistului pot provoca agravarea acesteia.
Dieta – o componenta esentiala
Cercetarile au aratat ca schimbarea anumitor obiceiuri alimentare poate reduce semnificativ simptomele acneei.
Indicele glicemic
Evitarea fluctuatiilor de zahar din sange prin urmarea unei diete ce contine alimente ce au un indice glicemic scazut pentru a controla simptomele acneei este o teorie care castiga tot mai mult teren.
Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelele de zahar.
Alegerea alimentelor cu un IG ridicat, cum ar fi painea alba, bomboanele, cerealele zaharoase si inghetata, provoaca fluctuatii semnificative ale zaharului din sange si poate agrava acneea.
Unele studii au aratat imbunatatiri semnificative ale acneei la persoanele care urmeaza o dieta ce contine alimente cu IG scazut si alimente bogate in proteine.
Prin urmare, eliminarea alimentelor si băuturilor dulci, precum si a carbohidratilor rafinati, cum ar fi pastele albe, produse de patiserie si painea alba, va poate sustine tratamentul acestei afectiuni.
Laptele si produsele lactate
Se presupune ca laptele si produsele lactate promoveaza secretia de insulina si productia de hormoni, cum ar fi IGF-1 (factorul de crestere insulinica), despre care se stie ca contribuie major la dezvoltarea acneei .
In mod similar, mai multe studii indica faptul ca un consum de proteine din zer – o proteina derivată din lapte – poate fi asociat cu agravarea acneei.
Alimente antiinflamatoare
O dieta menita sa reduca inflamtia, si bogata in nutrienti, este una dintre cele mai bune modalitati de a preveni sau sustine tratamentul acneei. Avand in vedere ca inflamatia provoaca acnee, alegerea alimentelor care reduc inflamatia este cruciala,
Optarea pentru surse de grasimi antiinflamatoare omega-3, cum ar fi pestele gras si semintele de chia, fata de sursele de grasimi potential inflamatorii bogate in omega-6, cum ar fi uleiurile de canola si soia, pot reduce simptomele acneei.
Consumul zilnic de fructe și legume este o alta modalitate de a reduce inflamația. Aceste alimente ofera organismului pe langa efectele antiinflamatorii si alti nutrienti vitali pentru sustinerea sanatatii pielii, cum ar fi vitamina C.
Avand in vedere ca agravarea acneei este frecvent asociata cu dietele occidentale bogate in alimente procesate, alegerea alimentelor integrale si limitarea sau evitarea produselor extrem de rafinate este importanta atunci cand incercati sa va sprijiniti tratamentul acestei afectiuni cu ajutorul alimentatiei.
Drd. Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
https://integraviva.com/
0744676355