ABC-ul sfaturilor de nutriție pentru părinți
Obiceiurile sănătoase se învața de acasă! Să-i oferi copilului tău un exemplu de viață sănătos înseamnă să îî dai un start de bune obiceiuri ce îî vor fi utile toata viața.
Faptele vorbesc
Pe măsură ce cresc și se dezvoltă, copii au nevoie de modele. Alegerile alimentare și ale stilului de viață sunt definite de exemplul părinților. Așadar, dacă vrei ca micuțul tău să aibă un stil de viață sănătos trebuie să îi oferi un exemplu pe măsură.
Meniul zilnic
Un meniu sănătos e un meniu diversificat. Diversitatea din farfurie oferă toate substanțele nutritive de care corpul are nevoie pentru o construcția și menținerea sănătății. Alimentele furnizează, de asemenea, energia necesară copiilor pentru a crește normal, a se juca, a învăța și a explora lumea din jurul lor. De aceea e necesar să nu excluzi nicio grupă de alimente fie că vorbm de proteine, carbohidrați sau grăsimi.
Cum știu dacă copilul meu mănâncă suficient?
Copiii mănâncă când le este foame și de obicei se opresc când sunt sătui. Există cazuri în care părinții își fac griji, deoarece copiii par să mănânce cantități foarte mici de mâncare mai ales în comparație cu porțiile pentru adulți, recomadarea este să nu vă faceți probleme. Copii ai propriu lor mecanism de foame-sațietate, fixat hormonal. Ai grijă să aibă mereu la îndemână alegeri sănătoase și încurajați-i să încerce alimente noi însă fără a-l forța. Încercați să-I obișnuiți pe cei mici să aibă mese complete, evitând astfel gustările numeroase care nu fac decât să deregleze sațietatea și vor promova în viitor obiceiul de a ”ronțăi” constant, un obicei ce poate aduce creșterea în greutate.
Reinventează mâncarea nesănătoasă
Realitatea este că burgerii, cartofii prăjiți, shaorma sunt alimente intens promovate și la indemâna tuturor. Nu impune idea de interzis, mai bine încercați să preparați aceste alimente acasă , la cuptor,fără a le prăji în ulei din ingredient de calitate.
Implicare
Copii au nevoie de atenție, au nevoie să înțeleagă de ce e bine să mănânci sănătos. Comportamentele corecte trebuie insuflate nu considerate ca fiind o obligație. Mergeți cu el la cumpărături, alegeți impreună alimentele, gătiți împreună, alegeți rețete noi impreună. În acest mod va înțelege importanța nutriției.
Activitatea fizică este esențială
Împreună cu o nutriție adecvată, cei mici au nevoie de activitate fizică pentru a se păstra sănătoși. Include sportul sub forma unor jocuri ce implică mișcarea, acest lucru e distractiv și sănătos. Încă din copilărie, încurajează-ți copilul să ducă o viață activă.
Program zilnic
Când vorbim de stil de viața sănătos, nu vorbim doar de mâncat adecvat. Întregul program trebuie gestionat corespunzător. Ai grijă să doarmă suficient, somnul insuficient nu periclitează doar creșterea și dezvoltarea, îi influențează inclusiv felul în care mănâncă.
Limitează accesul la tehnologie și mai ales nu încuraja utilizarea telefoanelor, televizoarelor în timpul meselor.